Šiandien gimnazijoje mūsų jaunojo amerikiečio mokytojo Joe pakviestas lankėsi Amerikos armijos majoras Chris Hawkins. Jo vizito metu antrų gimnazijos klasių mokiniai žiūrėjo Ken Burns filmą „The U.S. and the Holocaust“ (liet. JAV ir Holokaustas). Filmas – dokumentika apie antro pasaulinio karo metu vykdytą žydų segregaciją ir masinį žudymą. Nors holokausto tema dešimtokams tikrai ne nauja, filmas sukrėtė daugelį... Ypač nustebino režisieriaus atvirumas. Laisvę, kaip didžiausią vertybę propaguojančioje šalyje kitapus Atlanto, kurioje mirties akivaizdoje prieglobstį tikėjosi rasti žydai, neišvengė klestinčio antisemitizmo.
Tačiau filmas parodė ir žmonių gerumą, siekį padėti ir gniuždantį sielvartą, kurį jautė pamatę, kaip elgiamasi su kaimynais, bendradarbiais, draugais už tai, kad šie išpažįsta kitą tikėjimą...
Po filmo peržiūros reikėjo minutėlės atgauti kvapą, nubraukti ašaras, tačiau mokiniai neliko abejingi diskusijai, kodėl yra taip svarbu kalbėti apie šiuos žiaurius įvykius bei stabdyti tokios ideologijos plėtrą.
Liveta Šilinytė, IId kl.