Kartais svajonės pildosi. Po paskutinės kelionės į Euroscolos renginį Europos Parlamente Strasbūre kovo mėnesį MEPA projekto jaunesnieji ambasadoriai kalbėjo, kad, jei tik galėtume, tokią kelionę vėl kartotume. Visa tai pakartojome gruodžio 5 d. su Alytaus Jotvingių ir Adolfo Ramanausko – Vanago gimnazijų komandomis. Vėl gavome galimybę dalyvauti Euroscolos renginyje už gerus praėjusių metų rezultatus, dalyvaujant projekte „Mokyklos – Europos Parlamento ambasadorės“. Į Strasbūrą vyko MEPA projekto jaunesnieji ambasadoriai Ervinas Lekauskas, Povilas Pilinka, Urtė Raišelytė, Emilija Ramanauskaitė, Viltė Sunklodaitė, Adrijana Valečkaitė, Martynas Žemaitis, Arnas Žukauskas bei vyresnioji ambasadorė mokytoja Almyra Sabaliauskaitė.
Mūsų laukė turininga ir įdomi kelionė. Pasigrožėję pro autobuso langą bėgančiais Lenkijos vaizdais bei pasidžiaugę trumpomis atokvėpio pertraukėlėmis, sustojome Bamberge, Bavarijos mieste, įsikūrusiame ant septynių kalvų, pasižvalgyti. Pasigrožėjome katedra, vyskupų rūmais, apžiūrėjome senąją miesto rotušę, pasigėrėjome kalėdine muge ir vykome toliau...
Pati svarbiausia kelionės stotelė buvo Strasbūras, kuriame mūsų laukė didysis kelionės įvykis – Euroscolos diena Europos Parlamente. Renginio tema – „Žmogaus teisių apsauga ir solidarumas: ES ambicijos į laisvę, saugumą ir teisingumą pasaulyje“. Dalyvius pasveikino EP pirmininkė Roberta Metsola, vėliau vyko klausimų - atsakymų sesija su EP viceprezidentu Martin Hojsik. Mokiniai aktyviai domėjosi didžiausiais iššūkiais Europos Sąjungoje ir kaip planuojama juos spręsti. Kitas užsiėmimas buvo su Stefanu Krauss, veiksmų žmogaus teisių srityje skyriaus vadovu. Antroje renginio dalyje jaunimas dirbo grupėse, dalyvavo debatuose, pristatė rezoliucijas ir balsavo rūpimais klausimais kaip tikri europarlamentarai. Mokytojai susipažino su Parlamentu, smagiai bendravo su kitų šalių mokytojais. Diena buvo pilna įspūdžių, nuotaika pakili, juk ne kiekvieną dieną tenka bendrauti su Europos šalių mokiniais ir mokytojais, pasitikrinti savo užsienio kalbos žinias.
Po sunkios dienos mūsų laukė smagus pasivaikščiojimas po Strasbūro senamiestį, virtusį Kalėdų sostine. Didžiulė kalėdinė mugė čia rengiama nuo 1570 m. Stebuklinga Kalėdų atmosfera, pasklidusi po miestą, džiugino ne tik akis, bet atgaivino ir mūsų sielas.
Grįždami namo, aplankėme Rotenburgą prie Tauberio, Vokietijos architektūros ir istorijos šedevrą su nepakartojamu senamiesčiu, išpuoselėtais fachverkiniais namais, viduramžių bokštais ir bažnyčiomis. Nors šiame mieste visus metus veikia kalėdinių žaislų parduotuvėlė ir Kalėdų muziejus, bet tik gruodį Rotenburgas virsta tikru žiemos stebuklu.
Draugiška ir džiaugsminga atmosfera vyravo visas penkias kelionės dienas. Biliūniečiai tvirtino, kad grįžta namo su naujomis idėjomis, vertinga patirtimi, naujomis pažintimis, pasikrovę teigiamų emocijų, su dar didesne motyvacija domėtis EP ir inicijuoti renginius gimnazijoje. #MEPALietuva