Filmai mus visus vienija, padeda suvokti pasaulį ir save. Keturis mėnesius mūsų gausios filmų kūrimo komandos (Matas Jurkėnas, Tomas Žąsinas, Fausta Bagočiūnaitė, Eglė Pipiraitė, Martynas Žemaitis, Benas Davainis, Kotryna Unčiūraitė, Kamilė Čypaitė, Laura Matiukaitė, Ugnė Milaknytė, Kristina Ragaišytė, Povilas Pilinka, Darija Barauskaitė, Rapolas Skruzdys) kurtas filmas ,,Virpesys” buvo baigtas. Laukėme, kada galėsime parodyti šį filmą draugams, anykštėnams. Birželio 4 - 7 dienomis dalis komandos narių išvykome į Vokietiją pristatyti mūsų filmo ,,Virpesys” tarptautiniame kino edukacijos projekto ,,Kinas, šimtas metų jaunystės/Le Cinéma, cent ans de jeunesse” baigiamajame renginyje. Šiemet jis vyko Vysbadene, Vokietijoje, jame dalyvavo 15-os pasaulio šalių 54-ių mokyklų vaikų ir jaunimo grupės su savo kurtais filmais. Šių metų tema buvo išties sudėtinga „Centruota/ decentruota“, tačiau paskyrę visus mokslo metus gilinantis į šią kino formą, ją supratome ir savo filme sumaniai atskleidėme.
Buvome sujaudinti, kai nepaprasto grožio istoriniame Caligario kino teatre užtemo šviesos, nurimo žiūrovų šurmulys ir didžiuliame ekrane po projekto pavadinimo titro, pristatančiojo filmus treilerio pačiu pirmu kadru išvydome mūsų filmo ,,Virpesys“ nuostabųjį Rubikių ežero vaizdą, tekant rytinei saulei. Šis treileris sukosi kiekvieną dieną po keletą kartų. Su pasitikėjimu ir švelniu jauduliu laukėmė savo filmo peržiūros ir pristatymo jau pirmąją dieną. Filmo peržiūroje dalyvavę kino edukatoriai, mokytojai, žiūrovai negailėjo gražių žodžių, mėgavosi filmo emocija, įtraukiančiais kadrais bei specialiai filmui sukurta muzika. Taip pat filmu liko sužavėtas ir vienas iš šio projekto iniciatorių, kino kritikas A. Bergala. Po filmo pristatymo visai netikėtai gavome pasiūlymą duoti interviu apie kurtą filmą bei įgytas patirtis. Jo metu atsakinėjome į klausimus apie mūsų grupės filmo kūrimo specifiką, komandinį darbą bei šio festivalio atmosferą. Peržiūrų metu žiūrėjome ir kitų šalių jaunimo grupių kurtus filmus.
Antrąją viešnagės dieną paskyrėme Vysbadenui pažinti: kėlėmės funikulieriumi, vaikščiojome senamiesčio gatvelėmis, ragavome terminius vandenis bei susipažinome su tradicine vokiečių virtuve. Ši diena buvo išskirtinė tuo, jog su jaunimu susitiko kultinis vokiečių kino režisierius W. Wenders‘as. Prieš kelionę buvome pasižiūrėję dvi ištraukas iš jo filmų, o kai kas iš komandos narių ir visą filmą „Paryžius, Teksasas“, apdovanotą Auksine Kanų palmės šakele. Tad Tomui Žąsinui, tarp daugelio norinčių, pavyko užduoti klausimą šiam režisieriui: „Kaip keisis kinas, kaip papasakoti stiprią jausmų istoriją, kai dabar mes kasdien peržiūrime tiek daug trumpų vaizdelių?“ Pirmiausia režisierius padėkojo Tomui už labai gerą klausimą ir ilgai galvojo, kaip atsakyti į tokį sudėtingą klausimą. Kūrėjo atsakymas buvo toks: „Ir vis tik žmogus, norėdamas giliai išgyventi ir suvokti savo išgyvenimus, turės įsigilinti – ir kinas tai padės padaryti.“
Vysbadene dienos buvo įdomios bei labai užimtos, net nepastebėjome, kaip greitai prabėgo laikas. Festivalio uždarymo metu miesto centriniame parke vyko visų dalyvių piknikas, susipažinome su labai linksmais bei talentingais žmonėmis, dalinomės įspūdžiais, žaidėme tinklinį. Susibičiuliavome su prancūzų jaunimo grupe, netgi pavyko repuoti lietuviškai bei diskutavome įvairias jaunimui aktualiais klausimais.
Paskutinę kelionės dieną atsisveikinome su Vysbadenu ir ją paskyrėme Frankfurtui prie Maino pažinti: pasivaikščiojome po senamiestį, aplankėme labai įdomų interaktyvų Kino muziejų, kuriame buvo parodyta visa kino vystymosi istorija. Patirtys, įgytos kuriant savo filmą, atstovavimas tarptautiniame renginyje, bendravimas su kitų šalių kuriančių kiną jaunimu paliko stiprų įspūdį. Tai leido mums iš naujo pažinti save, į pasaulį žiūrėti platesnėmis akimis bei leisti vaizduotei atsiskleisti.
Dėkojame organizacijai ,,Meno avilys“, kinotyrininkei Gintei Žulytei už galimybę išbandyti jėgas šiame projekte, profesionalų komandai: režisierei Živilei Mičiulytei, operatoriui Jokūbui Miškiniui bei garsistui Laurynui Kamarauskui už visas suteiktas pamokas kuriant filmą ir pažintis su kino pasauliu, o mokytojai Renatai Miškinienei už tai, jog mus sujungė ir įtraukė į kino magiją.
Anykštėnams savo filmą „Virpesys“ bei kitų „Kino klubo“ mokinių filmus pristatysime Anykščių miesto šventės metu, liepos 21 d., penktadienį, 22 val. Anykščių Kultūros centro Didžiojoje salėje.
Dėkojame mūsų rėmėjams: Kultūros Taryba, Anykščių rajono Savivaldybė, Juna, No name, Bukauskų ūkis.
K. Čypaitė/ R. Miškinienė
Projekto trailerį žiūrėkite: