Jau 17-tą kartą vykstantis jaunimo kino edukacijos projektas „Kino knyga“ pakvietė jame dalyvauti 6 mūsų gimnazijos kinu besidominčius mokinius. Rudens atostogų metu K. Ragaišytė IVd, U. Milaknytė IVd, M. Jurkėnas IVb, D. Barauskaitė IVd, B. Davainis IVa ir A. Raišytė IIIa įsitraukėme kurti filmus apie Vilnių, minintį 700 metų jubiliejų. Dirbtuvių vadovai, režisieriai A. Blaževičius, M. Sargsyan, M. Žukauskas sugalvojo smagias temas, padėsiančias papasakoti apie Vilnių. Dirbtuvių metu ne tik susipažinome su filmo kūrimo etapais, filmavome ir kūrėme komandose savo filmus.
Kūrybinio įkvėpimo sėmėmės iš projekto lektorių, žiūrėjome jų sukurtus filmus: A. Blaževičiaus „10 priežasčių“, M. Sargsyan „Bogdanas nenori namo“, M. Žukausko „Žiūrėk, koks garsas. Vilniaus garso sistemų kultūra“. Susitikome su operatoriumi E. Doškumi, žiūrėjome jo filmą „Čia buvo Vilnius“. Istorikė R. Miškinytė pristatė savo knygą „Vilkas, bokštas ir bažnyčia. Vilniaus suvenyrai“.
Mums, jau turintiems kino kūrimo patirties mokiniams, šių dirbtuvių metu pavyko atsiskleisti naujose rolėse, kai kam teko prisiimti daugiau nei vieną atsakomybę. Susipažinome su bendraamžiais iš skirtingų Lietuvos miestų, turėjome vertingų pokalbių su režisieriais, labiau pažinome Vilnių. O stipriausia patirtis, jog per labai trumpą laiką, mažiau nei 3 paras, su neseniai susibūrusiomis komandomis, sukūrėme po filmuką. Šešis naujus kino „šedevrus“ apie Vilnių galėsite pamatyti jau greit (lapkričio 17 d.) gimnazijoje vyksiančiame „Kino vakarėlyje“.
Matas Jurkėnas